Strandhem har varit en mötesplats för människor och med Jesus i flera generationer. Det vill vi fortsätta vara och låta många nya gäster upptäcka vad Strandhem kan erbjuda. Det senaste årets stora nybyggnationer har gjort att både vår vision och framtidsdrömmar har fått växa och formuleras. Ett led i detta är namngivning av de nya husen.

Gårdens historia börjar på 1910-talet när ryttmästare Kornelius Sjöcrona och hans fru Elisabet hittar en stor och vacker strandtomt vid Hjälmsjön. De såg potentialen och byggde sin villa ”Kurragömma” med sina karaktäristiska brutna takstolar. Antagligen var Kurragömma Elisabets namnidé efter sin man som hon kärleksfullt tilltalade som ”Kurre”. 1943 köpte fyra missionsorganisationer, som idag gemensamt kallas ELM, gården och gav den namnet Strandhem för att ge kristna ungdomar en plats att samlas till undervisning, gemenskap och rekreation. Under åren har mycket byggts om och ändrats men karaktären och naturens skönhet har bevarats. Makarna Sjöcrona hade haft helt rätt!Kornelius Sjöcrona

Nu återupplivar vi det historiska och livfulla namnet Kurragömma som benämning på de båda nya logementshusen. Här ska vi bjuda in till lekfulla barnläger och det äventyr som konfirmand- och ungdomsläger alltid innebär. Men husen är också ett gömställe för avkoppling och möjlighet att dra sig tillbaka. Förutsättningarna för församlingsläger med olika åldrar är optimala. Såväl konferensgäster som turister som hittar fram till de nordskånska pärlorna kommer erbjudas ett bra boende i vackraste omgivning.

Något närmare sjön ligger det tredje nya huset som kommer vara platsen för människor att träffas till undervisning och konferenser. Arkitekturen är ljus, rymlig och erbjuder högt i tak. Detta är Sjökronan. Här kommer finnas gästkök och två moderna samlingslokaler. Den stora av dem, Sjökronas sal, ska rymma upp till 55 deltagare med bord framför sig och än större samlingar utan bord. Gästerna kommer få njutbar utsikt över sjön och lövträdsskog. Denna sal är en hyllning till Hjälmsjöns och den vackra omgivningens generösa skapare. I det mindre Kornelius klassrum kommer vi samla grupper på upp till 30 personer. Vi låter gärna ryttmästare Kornelius föra våra tankar till hans namne, den romerska officeren Cornelius i Apostlagärningarna 10. Guds tilltal till Cornelius, trots att han var hedning, blev tecknet för Petrus att Jesus död på korset avslutar lagen för judarnas sociala segregering och matregler. Vägen till Gud är nu öppen för alla människor. I Kornelius klassrum kommer bland annat bibelskolan hålla till. Här ska evangeliets konkreta och alltid befriande tillämning erbjudas, hur olika vi än är.

Torget utanför Sjökronan ansluter på ett välplanerat sätt till det gamla delbara klassrummet som byggdes tillsammans med idrottshallen på 1990-talet. Detta långsmala hus som ligger helt nära sjön bär namnet Sjölängan. Det är väldigt användbart att i närheten till de nybyggda samlingssalarna kunna erbjuda mindre och trivsamma grupprum. Dessutom finns här det mycket använda själavårdsrummet. Dessa personliga rum är Elisabets kamrar. Den unga jungfrun Maria vände sig i förtrolighet till sin äldre och erfarna släkting Elisabet efter att hon fått uppdraget att föda världens frälsare (Lukas 1). Så ska Strandhem vara en plats där samtalen får vara förtroliga och de personliga stegen i tron få följas av omsorg och trygghet från mogna kvinnor och män, en plats där generationerna möts.

All personal hälsa er alla varmt välkomna till det nya Strandhem!

 

 

Ingen fika utan kakor! Denna hemsida använder cookies.