Det är många som arbetar på Strandhem, både med och utan anställning. Jag sitter ner i personalrummet och pratar med Lennart och Siw Johansson, som är volontärer på gården. Siw arbetar med städning på gården och Lennart med fastighetsskötsel.

Vilka är ni?

”Vi heter Siw och Lennart Johansson. Vi bor i Ljungabolet, nära Hjärnarp, vid Västersjön. Sex barn och tolv barnbarn har vi och fyller 70 båda två i år. Vi är båda pensionärer sen fem respektive sju år ungefär så vi har mycket fritid. Jag tycker om att läsa och göra handarbete. På sommaren är jag gärna i trädgården”, säger Siw. Lennart fortsätter: ”Det blir ofta en dag i veckan som vi hjälper barnen med något byggprojekt eller liknande. Och två dagar i veckan är vi på Strandhem, måndagar och fredagar.”

Hur kommer det sig att ni gör en volontärinsats på Strandhem?

”Det finns många anledningar”, säger Lennart. ”Grunden för vår motivation är att Kristi kärlek tvingar oss…[2 Kor 5:14]. Vi är inte bättre eller duktigare än andra. Vi har fått ta emot så mycket av andlig välsignelse på Strandhem. Därför känns det naturligt att nu få ge tillbaka.” Siw nämner några anledningar till: ”Det är ett meningsfullt arbete. Det känns bra efter en dag på Strandhem att man vet att man gjort något vettigt. För mig är det viktigt att inte sitta still. Genom städningen på gården får jag träning för hela kroppen och behöver inte gå på gym. Det är också socialt positivt, det är viktigt att få träffa folk, det behöver man. En höjdpunkt för mig i arbetet är när man har blivit färdig med städningen i utrymmen där deltagarna på Bibel- & lärjungaskolan bor, så det ser snyggt ut innan de kommer tillbaka. Det känns bra.”

Lennart har en bakgrund som underhållschef på Zoégas och som missionsledare på Norea. Vad har du för uppgifter i vaktmästeriet?

”Jag älskar att laga saker som går sönder. När man kommer på morgonen är det ofta något akut som behöver ordnas direkt. Ofta är det enkla saker som vi kan klara själva. Det sparar mycket pengar för Strandhem att slippa betala för de reparationerna. Vi har sedan ett årsschema av planerat underhåll som vi kontrollerar och håller efter regelbundet. Vi är många som hjälps åt i vaktmästeriet. Även om vi är välförsedda med vaktmästare just nu skulle det behövas någon ytterligare, särskilt för att hålla efter parken, några som gillar trädgårdsarbete. Det finns också målningsbehov framöver.”

Varför rekommenderar ni fler att vara volontärarbetare på gården?

”För att få vara med och dela den glädje vi känner. Det är meningsfullt”, säger Lennart. ”Även med städningen finns det mer att göra, än vad som hinns med just nu, till exempel tvätta fönster och en del storstädning”, säger Siw.

Om du är intresserad att vara med som volontär på Strandhem (i kök, vaktmästeri eller städ) hör av dig till gårdsföreståndare Tomas Nilsson, info@strandhem.nu, 0435-500 77. Kanske kan du komma en eller flera fasta dagar per vecka, eller är du intresserad av att komma vid punktinsatser av olika slag. Välkommen att dela det meningsfulla arbetet, du behövs!

Intervju av Daniel Lyckander

Ingen fika utan kakor! Denna hemsida använder cookies.